Hoppa till innehåll

Stora Hyttnäs

På Stora Hyttnäs i Sundborn kan du uppleva atmosfären i ett autentiskt högborgerligt sekelskifteshem med en typisk 1800-tals trädgård i tysk stil.

Hit flyttar 1881 det nygifta paret Henrika och Pontus Linderdahl. De bygger om trädgården från att ha varit en mera typisk bergsmansträdgård till en prydnadsträdgård. Skisser, förslag och ritningar finns bevarade och förslaget till trädgård har troligen ritats av Gustaf Erik Björk på Spadarvet. Snirklande grusgångar, bersåer, rabatter anläggs över hela övre delen av trädgården och även en stor köksträdgård. Särskilda trädgårdspigor och drängar anställs för skötseln.

Berättelsen om Stora Hyttnäs tar sin början vid Kopparbergets storhetstid på 1600-talet. Då som hem till förmögna bergsmän och som platsen för kopparhyttor. Detta gör Stora Hyttnäs till en del i Världsarvet Faluns bergsmanslandskap.

Stora Hyttnäs drivs av Linderdahlska stiftelsen sedan 1984. Huset och trädgården visas sommartid. Allt arbete med gården sköts av ideella krafter. Sedan 2017 finns även byns bibliotek här som även det sköts ideellt.2016 blev byggnader och trädgård förklarat som byggnadsminne.

Stora Hyttnäs

HEMSIDA: www.linderdahlskastiftelsen.se

ADRESS:  Carl Larssons väg 5, Sundborn

TELEFON: Ordförande Elisabeth Stjernberg 073-629 59 21

E-POST: storahyttnas@gmail.com