Skip to content

Munthes Hildasholm

Hildasholm är en raritet bland Dalarnas trädgårdar och utgör ett mycket värdefullt tillskott till det stora utbudet av stilar. Med sina många och olikartade trädgårdsrum är den ett intressant exempel på hur Hilda, född Pennington-Mellor omsätter sitt hemlands engelska parkideal till det nordiska landskapet.

Hildasholm, tidigare känd som Stengården, byggs av Axel Munthe under åren 1910–1911. Enligt familjetraditionen ger han Stengården i morgongåva till sin hustru. Egendomen får efter Hildas död 1967 namnet Hildasholm. Det är hon som ritar och låter anlägga trädgården, som har bestått ett helt sekel.

Det är en trädgård att vandra i, med en sekvens av trädgårdsrum, var och en med sin tydliga karaktär. Den gula trädgården, Eneträdgården och Den nedsänkta trädgården har alla sitt eget tema. Fontänträdgården ligger på en udde i Siljan med Brunnsträdgården belägen strax bortom. I söderläge finns många olika sorters blommor som ger karaktären av en engelsk trädgård. I norrläge finns figurklippta granar.

Hildasholm är skapad för promenader och upplevelser, utblickar, vacker natur och vindlande stigar. I caféet kan man köpa en kaffekorg och välja plats fritt i trädgården.

Munthes Hildasholm är skyddad som byggnadsminne.

Munthes Hildasholm

HEMSIDA: www.hildasholm.org

ADRESS:  Klockaregatan 5, Leksand

TELEFON: 0247-100 62

E-POST: bokning@hildasholm.org, munthes@hildasholm.org