Skip to content

Carl Larsson-gården

I trädgården vid Lilla Hyttnäs i Sundborn är det lätt att känna sig hemma. Trädgården anlades av Karin och Carl Larsson i slutet av 1800-talet och visar på hur en svensk konstnärsfamilj vid den tiden kunde leva i enlighet med konst- och hantverksidealen i den engelska arts & crafts-rörelsen.

Här utformade Karin och Carl en utemiljö som var en del av hemmet. De älskade blommor och tyckte om att vistas utomhus, men var inga trädgårdsexperter.

Trädgården är utformad efter en folklig tradition och växte fram allt eftersom åren gick. Den är vacker och personlig med inspiration från åren i Frankrike och från olika resor.

Karin klarade det hårda klimatet – odlingszon 5 – genom att odla känsliga växter i kruka och förvara dem inomhus under vintern. Genom Carls målningar kan vi idag få en god bild av vilka växter som odlades på Lilla Hyttnäs. I trädgården finns fortfarande idag Iris, Pion, Vallmo, och Prästkragar men även Nerium och Afrikas blå lilja.

Trädgården runt Carl Larsson-gården är en del av Sundbornsbyn och gården är förklarad som byggnadsminne.

Ägare

Carl och Karin Larssons släktförening

Öppettider

Se hemsida.

Trädgårdsvisning

Carl Larsson-gården erbjuder en annorlunda trädgårdsvisning, där besökaren får uppleva miljöerna från Carl Larssons berömda målningar och höra berättelserna om familjen Larssons liv i deras gröna vardagsrum. För mer information se hemsida. Måste förbokas.

Barnvisning och skaparverkstad

Vi erbjuder barnanpassade visningar. Eftersom det finns ett begränsat antal platser rekommenderar vi att ni förhandsbokar plats på barnvisningen. För mer information se hemsida. Måste förbokas.
I trädgården finns det möjlighet för barnen att måla vid staffli, precis som Carl Larsson själv gjorde. För mer information om tider och när skaparverkstaden är öppen se hemsida.

Service

Café och restaurang Hyttstugan, shop, toaletter.

Anpassning för funktionshindrade: Delvis

Skyltning

Skyltas från RV 80 och från centrala Sundborn.

Carl Larsson-gården

HEMSIDA: www.carllarsson.se

ADRESS: Carl Larssonsväg 12
790 15 Sundborn.

TELEFON: 023-600 53

E-POST: info@carllarsson.se