Hoppa till innehåll

Ornässtugan

Ornässtugan är en del av en medeltida bergsmans- gård, timrad i början på 1500-talet. Mest känd är byggnaden för Gustav Vasas besök i december 1520 som slutade med att han blev förrådd och tvingades fly ut genom dasset. Ornässtugan är Sveriges näst äldsta museum och öppnade redan 1758.

Ornäs också är känt för sitt riksträd – Ornäs- björken. Den ursprungliga Ornäsbjörken hittades i Lilla Ornäs av Hans Gustav Hiort af Ornäs 1767. Hiort af Ornäs var ingift även på Stora Ornäs och därför ägare till Ornässtugan. Ornäsbjörken utsågs på 1980- talet till Sveriges riksträd och finns planterad i alla kommuner i Sverige. Vårens framsteg i landet följs via Ornäsbjörkens blad. I Ornässtugans parkområde finns både äkta Ornäsbjörk och oäkta varianter av denna.
I en gårdslänga finns Björkboden som visar Ornäs- björkens historia och vi säljer relaterade produkter till björken i vår serveringsbyggnad och café.

Här finns också några riktigt gamla lindar från 1600-talet, som sägs vara planterade av avund- sjuka, eftersom drottning Kristina skänkt lindar till Staberg. Ornäs ville inte vara sämre. En vacker ekallé från 1700-talet leder upp till Ornässtugan och är ett vackert promenadstråk, liksom stigar som går runt udden i Ösjön som Ornässtugan ligger på.

Ornässtugan

HEMSIDA: borlange.se/ornasstugan

ADRESS: Stora Ornäs, 781 94 Borlänge

TELEFON: 0243-648 35