Hoppa till innehåll

Linnés Bröllopsstuga

På bergsmansgården Sveden ligger bröllopsstugan där Carl von Linné och Sara Lisa Moraea höll sin bröllopsfest efter vigseln 1739. I anslutning till bröllopsstugan finns en återskapad 1700-tals trädgård omhägnad av ett unikt staket, så kallat standtun. I de sex växtbäddarna växer kulturväxter och medicinalväxter med anknytning till bygden, som stormhatt, bondtobak, mästerrot, åbrodd och rosenmalva. Där växer även bärbuskar med röda och svarta vinbär, krusbär och smultron samt äppel-, päron- och körsbärsträd. Den inhägnade trädgården omges av en pastoral miljö med utsikt över landskap och betesmarker. Framför bröllopsstugan ligger gårdsplanen med en trädkrans av ask, lönn och alm.

Svedens gård är en av de gamla bergsmansgårdar som vuxit upp runt Hosjön och vars marker uppodlades redan under medeltiden. Gårdens namn (Sveden) syftar på den första fasen i arbetet med att skapa en gård med tillhörande odlad mark som kunde ge människor försörjning (svedjebruk).

Gården är klassad som byggnadsminne, nationellt Linnéminne och ingår i Världsarvet Faluns bergsmanslandskap. Vid Svedens gård är det oftast liv och rörelse. Här bedrivs idag ridverksamhet och sommartid erbjuds guidade visningar i bröllopsstugan och den tillhörande trädgården.

Linnés Bröllopsstuga

HEMSIDA: www.falun.se/varldsarvet-falun

ADRESS:  ca 6 km öster om Falun, vid Hosjön

TELEFON: 023-821 62

E-POST: christina.staberg@falun.se